TÖRTÉNETÜNK

Bármit teszünk, bármit építünk, azt a gyerekeinkért, a következő nemzedékért tesszük. Ezért született meg, Háromszéken egy új, felnőtt jégkorongcsapat is, hogy büszkék legyünk rájuk, hogy az utánuk következő kis hokistáknak méltán követendő példát mutassanak. A Háromszéki Ágyúsok csapata is csak úgy születhetett meg, hogy találkozott a szándék és az akarat Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. Ritka szép példája az együttműködésnek! A hokisok felismerték, hogy csak együtt sikerülhet! A két város mellé állt természetszerűleg a megye is. Így, egyenlő arányban, összesen 3 millió lejes támogatással indulnak a Háromszéki Ágyúsok! Hajrá Háromszék! Hajrá Háromszéki Ágyúsok!

Kézdivásárhelyen mutatkozott be Háromszék profi hokicsapata. A csapatot a kézdivásárhelyi Bikák és a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek jégkorong klubok hívták életre azzal a céllal, hogy felírják Háromszéket is a hokitérképre. A csapatban 95%-ban székely játékosok vannak, őket egészíti ki öt külföldi orosz játékos. A Háromszéki Ágyúsok megadták a módját a bemutatkozásnak, valódi ágyú vezette fel ugyanis a fiatal erőkből álló csapatot, amely az ősztől már a hazai jégkorong- bajnokságban lesz érdekelt. Az év elején merült fel a felnőtt csapat ötlete Kézdivásárhelyen, ehhez csakhamar csatlakozott Sepsiszentgyörgy, felismerve, hogy közösen sikerülhet olyan alakulatot létrehozni, amely méltán képviselheti Háromszéket az országos bajnokságban.

A két város mellé állt a megyei önkormányzat is, így egyenlő arányban, összesen 3 millió lejes támogatással indulnak a Háromszéki Ágyúsok. Bokor Tibor, a céhes város polgármestere úgy fogalmazott, egy álom vált valóra azzal, hogy sikerült befejezni a műjégpályát, amelyhez egy ütőképes felnőtt jégkorongcsapat dukál, mintegy bizonyságul a helyi kishokistáknak, hogy kemény munkával, hová lehet eljutni. Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád-András történelmi pillanatnak nevezte a csapat megalakulását, és köszönetet mondott mindazoknak, akik ehhez hozzájárultak. Tamás Sándor megyei tanácselnök felidézte a nemrég elhunyt Deme László emlékét, aki fáradhatatlanul dolgozott a kézdivásárhelyi oktatás és sport érdekében, és aki meggyőződése szerint most elégedett lenne ezzel a megvalósítással. A klub elöljárói elárulták, a székelyföldi jégkorongot képviselve szerették volna megkülönböztetni magukat a többi klubtól, egyediségüket a háromszékiek ágyúöntő múltjában vélték felfedezni, innen ered az Ágyúsok név. Ami a kék és narancssárga klubszíneket illeti, a két város utánpótláscsapatai adták az ihletet, a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek narancssárga, a kézdivásárhelyi Bikák kék mezben játszanak.

Összefogott a kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi jégkorong- társadalom, közösen vágtunk bele ebbe a projektbe, összedobtuk az erőnket, energiánkat és nem utolsósorban pénzügyi forrásainkat, létrehozva egy olyan csapatot, amellyel helyt tudunk állni a hazai bajnokságban – fejtette ki Miklós Ervin klubelnök, aki szerint folyamatosan fejlődni szeretnének. Céljuk, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenységét támogatva felkarolják a fiatal, környékbeli tehetségeket, és pár év múlva már nemzetközi szinten is megállják helyüket. A nyolccsapatos bajnokságban egyelőre a negyedik hely megszerzését tartják elképzelhetőnek a klubvezetők, a Háromszéki Ágyúsok játékoskeretük alapján versenyképesnek ígérkeznek a Sportullal, a Sapientiával, a Steauával és Galaccal szemben is.