Skip to main content

Korábban közöltük már, hogy klubunk vezetősége úgy döntött, a 2023–2024. évi idényben nem a svéd Pelle Torstensson lesz jégkorongcsapatunk vezetőedzője. A jövőre nézve három szakembernek szavaztunk bizalmat, akik vállvetve irányítják narancs-kék mezes együttesünket. Kertész Zoltán, Todor Krisztián és Bács Lóránt vezetésével a játékosok gőzerővel végzik a felkészülést a csíkkarcfalvi Orvosi és Metodikai Központban.

Idén nyártól változik az edzői stábunk, a 27 éves Todor Krisztián és a 25 éves Bács Lóránt kapusedző személyében energikus kollégák csatlakoznak hozzánk, míg Kertész Zoltán két évig csapatunk másodedzőjeként segítette Pelle Torstensson munkáját. A három szakember nap mint nap azért dolgozik, hogy fiatal jégkorongozóink fejlődjenek, a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Mindhárman szinte egyszerre kezdték az edzősködést különböző utánpótlás együtteseknél, miután 2016-ban megalakult a Székelyföldi Jégkorong Akadémia.

Kertész Zoltán 2014-ben akasztotta szögre a korcsolyát, azt megelőzően tizenhét idényben a román, három szezonban a magyar bajnokságban is szerepelt, karrierje során a Csíkszereda, a Gyergyószentmiklós, a Brassó és a Galaci Dunărea mezét öltötte magára. A gyergyószentmiklósi szakember utánpótlásedzőként 2021-ben és 2022-ben ezüstérmet nyert a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub 18 év alatti együttesével, majd ezt követően a Háromszéki Ágyúsok másodedzőjeként adta tovább tapasztalatát a fiatal székelyföldi játékosoknak.

„Mindhármunknak kihívást jelent, hogy egy felnőtt jégkorongcsapatot irányíthatunk. A legfontosabb, hogy minden döntést közösen hozzunk meg. Úgy gondolom, az eddigi négy hét jól sikerült, bízom benne, hogy a folytatásban is hatékonyak leszünk. Egyértelmű, hogy mindannyiunknak nagyobb a felelőssége, nincs alá- és fölérendelt viszony, reméljük, hogy ebből előnyt kovácsolhatunk. Jelenleg a sok munkához több szakemberünk van, így megosztjuk a feladatokat. Úgy érzem, uraljuk a vállalt munkakört, megfelelően segítjük egymást. Egy hosszabb felkészülési időszakban vagyunk, ahol fontos a következetesség, nincs időkényszer, azonban nem vesztegetjük a napokat. Már az első pillanattól kezdve kiléptünk a komfortzónánkból, próbálunk fokozatosan építkezni. Úgy gondolom, nagy fába vágtuk a fejszénket azzal a munkamennyiséggel, amit elterveztünk, a játékosokon múlik, hogy ezt mennyire szívják magukba. A célunk ebben az időszakban a feltöltődés és a fejlődés” – mondta Kertész Zoltán.

A csíkszeredai Todor Krisztián az utánpótlásévei nagy részét szülővárosában az Iskolás Sportklub kötelékében töltötte, majd külföldre igazolt, ahol a Debrecen csapatában jégkorongozott további két évet, a felnőttek között a Magyar Kupában mutatkozott be. Miután befejezte sportolói pályafutását, 2018-ban megszerezte az edzői diplomáját a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Sikerorientáltnak tartja magát, ennek érdekében mindent megtesz, ráadásul a sportolóitól is elvárja ugyanezt a jégen és azon kívül is.

„Óriási kihívás számomra, hogy a Háromszéki Ágyúsok trénere lehetek. Eddig egy évet dolgoztam felnőttekkel, a Csíkszeredai Sportklub másodedzője voltam, azt megelőzően utánpótlás-neveléssel foglalkoztam a legkisebb korosztálytól a legnagyobbig. Mivel hárman látjuk el az edzői feladatokat, úgy gondolom, a folyamatos kommunikáció elengedhetetlen, ahogy a feladatok megfelelő elosztása is. Próbáljuk minél jobban megismerni egymást, mert ez lehet a kulcsa a hatékony munkának. Azt hiszem, hogy talán két olyan játékos van a csapatban, akikkel korábban nem dolgoztam együtt, csapattársként vagy edzőként szinte mindegyikükhöz volt szerencsém. Tetszik, amit eddig láttam, a srácok komolyan veszik az edzéseket, ezáltal jó úton haladunk” – fogalmazott Todor Krisztián.

Bács Lóránt az ISK Csíkszereda együttesében jégkorongozott, eleinte mezőnyjátékos volt, aztán 10 évesen beállt a kapuba. 18 év alatti világbajnokságon is szerepelt a válogatottal, majd egy sérülés miatt kénytelen volt abbahagyni pályafutását, így a továbbtanulás mellett döntött. Számára a jégkorong a legszebb sportág a világon, szerinte edzőnek lenni azt jelenti, segíthet a fejlődésben, hozzájárulhat ahhoz, hogy a játékosok elérjék céljaikat. 2016 és 2019 között a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Testnevelés és Sport Karán tanult, ezt követően pedig kapusedzőként tevékenykedik. A Sapientia U23 és a Csíkszeredai Sportklub kapusaival is dolgozott együtt.

„Előnyt jelent, hogy a játékosok nagy részét már ismertem korábbról, az évek során dolgoztam velük. Eddig azt tapasztaltam, hogy a srácok összetartó közösséget alkotnak, keményen dolgoznak az edzéseken, a munka jól halad. A kollégákat is évek óta ismerem, Csíkszeredában dolgoztam együtt Krisztiánnal, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kötelékében pedig Zoltánnal. Úgy gondolom, ez a szakmai stáb jól működik majd együtt, mindenben közös döntést hozunk, azért küzdünk, hogy a játékosok fejlődjenek, ezáltal pedig eredményesek legyünk” – nyilatkozta Bács Lóránt.

A csíkkarcfalvi Orvosi és Metodikai Központ adottságait kihasználva játékosainknak 12 hetes felkészülési időszakban van részük, augusztus 7-ig az alapozás, a szárazedzések zajlanak, majd ezt követően a srácok ismét jégre léphetnek. Hajrá, Ágyúsok!