Skip to main content

Az új év kezdetén klubunk elnöke, Miklós Ervin értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt, beszélt a négyes döntőbe jutásról, az idényben eddig lejátszott bajnoki mérkőzésekről, a székelyföldi játékosok fontosságáról, céljainkról, a Román Jégkorongszövetségről és a válogatottról.

Csapatunknak története során először sikerült bejutnia a Román Kupa négyes döntőjébe, miután a csoportkört hat győzelemmel és két vereséggel zártuk.
– A klub megalakulása óta minden idényben olyan részcélokat tűztünk ki magunk elé, amelyek teljesíthetőek. Tudjuk, hogy csapatunk egyelőre a román bajnokság középmezőnyéhez tartozik, ezért igyekeztünk elérhető célokat megfogalmazni. Ebben a szezonban az egyik célunk a négyes döntőbe jutás volt, a csoportkörben pedig a közvetlen ellenfelekkel megküzdve láthattuk, mire vagyunk képesek. A lebonyolításnak köszönhetően a három legerősebb együttes közül csak kettő léphetett a legjobb négy közé, ezáltal a szakszövetség döntése esélyt biztosított a középszintű alakulatoknak, hogy megmutatkozzanak, akár a későbbiekben olyan találkozókat játszhassanak, amelyeket a televízió közvetít.
A januári elődöntőben a Gyergyói Hoki Klub lesz az ellenfelünk. A rendkívül erős Erste Liga-címvédő a hazai közönség támogatását is élvezheti. Milyen célokkal vágunk neki az előttünk álló kihívásnak?
– Csapatunkkal vagyunk azon a szinten, hogy úgy kell jégre lépnünk, hogy megnyerhetjük a soron következő mérkőzést, ugyanakkor a fiatalságunk miatt bármelyik találkozón vereségbe is szaladhatunk. Tudunk meglepetést okozni mindkét irányba, erre már korábban is volt példa. Azt gondolom, hogy ezáltal olyan lehetőséget kapunk, amellyel tiszta fejjel élhetünk. A magunk javára fordíthatjuk, hogy a Gyergyói Hoki Klub győzelmi kényszerben játszik, számukra a kupagyőzelem az idény egyik célja, emellett a bajnoki aranyérem megszerzésére és az Erste Liga-címvédésre törekszenek. Képesek vagyunk az együttesünket a lehető legjobban felkészíteni január 27-ig, igyekszünk az erős játékerőt képviselő riválisunk legkisebb megingását is kihasználni, ha pedig sikerülne megszorítani őket, lehetne esélyünk a döntőbe jutásra. Úgy készülünk a négyes döntőre, hogy minél jobban szerepeljünk és minél előrébb jussunk, mindent az elődöntőre építünk fel, nem tartalékolunk a folytatásra, ha pedig adódik a lehetőség, élni szeretnénk vele.
Januárban a négyes döntő előtt három meccset játszunk a Csíkszeredai Sportklub csapatával.
– Szeptemberben a gyergyószentmiklósi alakulattal játszottunk négy mérkőzést, amelyeknek köszönhetően a Galaci CSM elleni találkozónkat magasabb fordulatszámon vívhattuk, ráadásul jól is jöttünk ki abból az összecsapásból. Azt gondoljuk, hogy a Csíkszereda elleni három meccsel remekül felkészülhetünk a négyes döntőre, majd ezt követően január 27-én és 28-án megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból.
A román bajnokságban eddig tíz mérkőzésen léptünk jégre, ezekből egyet megnyertünk és kilencet elvesztettünk. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a gyergyószentmiklósi és a brassói csapattal mind a nyolc meccset lejátszottuk az alapszakaszban.
– Ha logikusan gondolkodnánk, a román bajnokság megszervezése kétcsoportos kellene legyen, ugyanis az Erste Ligában érdekelt csapatok háromszoros költségvetéssel rendelkeznek a többi együtteshez képest. Jó lenne középtávon kitalálni egy olyan rendszert, amelyben az Erste Ligában vitézkedő gárdák a román pontvadászatban kiszámítható együttessel szerepelnének. A programunk úgy alakult, hogy Gyergyószentmiklóssal és Brassóval lejátszottuk mindegyik mérkőzésünket az alapszakaszban. Mindegyik meccsen helytálltak a fiúk, viszont ezeket fel kellett használnunk a közvetlen ellenfeleink elleni mérkőzések felkészítésére. Azt mondom, hogy nekünk a bajnokság decemberben a Bukaresti Steaua elleni találkozókkal kezdődött, majd februárban és márciusban következik a Galaci CSM, a Sapientia U23 és ismét a fővárosi rivális. Elégedettek vagyunk a csapat teljesítményével, figyelembe véve, hogy az előző két idényhez képest ezúttal idegenlégiósok nélkül szerepelünk. Nem egyéni játékosokban látjuk az együttes fejlődését, akiket pénzért bármikor megvehetünk, hanem a meglévő keret növelésében, képzésében és érettebbé válásában. Ezzel párhuzamosan a klub fejlesztésével is dolgozunk, ezt össze kell hangolnunk a költségvetésünkkel, a játékosállományunkkal és a céljainkkal.
A Sportul Studențesc elleni Román Kupa-mérkőzésen bemutatkozott együttesünkben négy fiatal jégkorongozó. Kertész Ákos, Haim-Brassai Milán, Nagy Tamás és Málnai Zalán a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Sportegyesület neveltjei. Decemberben Király Ádám is betöltötte a 16. életévét, így hamarosan szintén debütálhat a Háromszéki Ágyúsok mezében.
– Több mint két évvel ezelőtt azért hoztuk létre a klubot, mert a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi központokban folyamatosan zajlik a fejlesztés, kezdve a korcsolyaoktató programtól az utánpótlás-nevelésen át egészen az országos bajnokságokban szereplésig, így kijelenthető, hogy lassan beérik a munka. A korábbi évek felső-háromszéki termését sem lehet figyelmen kívül hagyni, a Gajdó testvérek Brassóban játszanak, Szőcs Zalán csapatunk fontos eleme, illetve lehetőséget adtunk négy fiatalnak, és még egy jégkorongozó bemutatkozása várat magára. Ez az öt játékos a Székelyföldi Jégkorong Akadémia színeiben kergeti a korongot az utánpótlás-pontvadászatban, azonban klubunkhoz tartoznak. A tehetségük és a hozzáállásuk megvan, viszont hosszú folyamat még a felnőtté válás, hiszen 23 éves koruk után kezdenek beérni.
Több mint fél éve, hogy a Háromszéki Ágyúsok csak székelyföldi játékosokra építenek székelyföldi edzők irányításával.
– Két év után fordulóponthoz érkeztünk, ugyanis megérett annyira a klub és a környezete, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokat úgy költsük el a jelenben, hogy biztos beruházás legyen a jövőre nézve. Ennek része, hogy nagyobb bizalmat fektettünk a székelyföldi játékosokba és szakemberekbe. Kertész Zoltán mellé érkezett két fiatal, tehetséges edző, akik eleget tesznek az elvárásoknak, rengeteget dolgoznak. Ez a munkamorál a jégkorongozókra is érvényes, ugyanis addig tudunk bizalmat szavazni nekik, amíg látjuk, hogy mindennap igyekeznek kihozni magukból a lehető legtöbbet. Abban a pillanatban, amikor megingást észlelünk, változtatunk a keret összetételén. Az sincs kőbe vésve, hogy nem hozhatunk idegenlégiósokat, ha a helyzet úgy kívánja, bármikor meghúzhatjuk ezt a lapot is.
Még három és fél hónap van hátra az idényből. Milyen célokkal vágunk neki?
– A hátralévő időszakban lesznek számunkra a legfontosabb mérkőzések. Némi szerencsével ugyan, ám boldogok vagyunk, hogy januárban a négyes döntőben szerepelhetünk. A bajnokságban februárban és márciusban rangadókat játszunk, papírforma szerint a negyedik helyért küzdünk. Ezúttal is a részcélok lebegnek a szemünk előtt, hiszen januárban készülünk a kupa elődöntőjére, majd arra kell figyelnünk, hogy márciusra ne fulladjunk ki, ahogy ez az előző két szezonban is történt. Azt tapasztaltuk, hogy a fontos tavaszi mérkőzésekre nem voltunk formában, emiatt egyik idényben sem tudtunk a legjobb négybe jutni, egyszer ötödik, aztán hatodik helyen végeztünk. A tavaly nyáron kérésünk és elvárásunk volt az edzők irányába, hogy az energiaszint kitartson áprilisig, ezért ciklusokra osztották ezt a hátralévő több mint három hónapot.
Tavaly nyár óta a Román Jégkorongszövetség is kezdett megújulni, a vezetőség próbálja új alapokra helyezni a szervezetet.
– Az előrelépés már érződik a bajnokság szervezésében, ugyanis sikerült egy olyan programot összeállítanunk, ahol a mérkőzések be vannak osztva, nincsenek nagy szünetek a találkozók között, azonban a program nem is sűrű, vagyis haladunk a normalitás felé. A bajnokság lebonyolítása komolyabb lett, hiszen nincsenek elhalasztott mérkőzések, meg nem jelenések. A Román Kupa az elmúlt években vagy nem volt megszervezve, vagy észre sem vettük, hogy véget ért. Ebben az idényben az az elvárásunk, hogy néhány meccset közvetítsen a televízió, ezért áprilisre tettük a kisdöntőt és a finálét. Mivel azt akartuk, hogy az alapszakaszt az erős csapatok is komolyan vegyék, így az a döntés született a tavaly júliusban, hogy az első két helyezett az aranyéremért küzdjön, a harmadik és negyedik a bronzmérkőzést játssza. Továbbra is kínlódunk, a jogi perek folyamatban vannak, ráadásul a nemzeti együttesek megjelenésére nincs anyagi forrás. Megkezdtük az egyeztetést a magyar szakszövetséggel, ugyanis újratervezés szükséges, hiszen a román bajnokság nem szorulhat háttérbe az Erste Liga mögött.
Négy játékosunk kapott behívót a válogatott legutóbbi két összetartására, illetve Todor Krisztián a szövetségi kapitány munkáját segíti másodedzőként.
– Ha válogatott behívót kapnak klubunk játékosai, az kötelező érvényű, nem lehet visszamondani a szereplést. Büszkék vagyunk arra, hogy négy jégkorongozó tagja a bő keretnek. Figyelnünk kell arra, hogy a fiatal játékosok érezzék és tudják, hogy ha minket választottak, van perspektívájuk, ne érezzék süllyesztőnek a hozzánk igazolást. Nagyon jó hangulat van csapaton belül, a tapasztaltabb játékosok munkamorálja példaértékű, irányvonalat mutatnak a fiataloknak. Célunk a válogatott csapat megerősítése és fejlesztése, mert a sportág fejlődéséhez a nemzeti együttes jó szereplése elengedhetetlen. Több olyan felnőtt játékos is pozitívan fogadta a behívót, aki az elmúlt években visszamondta a szereplést. Azt látjuk, hogy egy olyan csapatot tudunk kiállítani az olaszországi világbajnokságra, amely versenyképes lehet, ugyanis a legfontosabb a bennmaradás kiharcolása.