Skip to main content

A Gyergyói Hoki Klub elleni idénynyitó mérkőzés előtt klubunk elnöke, Miklós Ervin beszélt a mögöttünk hagyott felkészülési időszakról, a játékoskeretről, a szakmai stábban történt változásokról és csapatunk céljairól.

– Több mint négy hónapos felkészülés van a csapat mögött. Hogy sikerült az alapozás?

– Az előző szezon után tartottunk egy rövid szünetet, amely során a fejek kitisztultak, majd május elején megkezdtük a felkészülést a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csíkkarcfalvi Orvosi és Metodikai Központjában. A körülményeknek köszönhetően a szükséges sportorvosi vizsgálatoktól kezdve a specifikus edzésekig minden adott volt, ezért az alapozást sikeresnek ítéljük. A jégkorongozónak ahhoz, hogy bírja az ütközéseket, egy kemény alapozásra van szüksége. Egy tizenkét hetes száraz felkészülési ciklus után augusztus elején elkezdtük a jeges edzéseket Karcfalván, illetve az elmúlt hetekben négy felkészülési mérkőzést is játszottunk. Közben Kézdivásárhelyen is elkészítették a játékfelületet, így szeptember 19-én a Deme László Műjégpályán játszunk az Erste Liga-címvédő Gyergyószentmiklós ellen.

– A nyáron a keretben is történtek változások: különböző okok miatt négy hazai jégkorongozó távozott, illetve a három külföldivel sem hosszabbított a klub, viszont érkezett öt tehetséges székelyföldi játékos.

– Úgy gondoltuk, hogy fel kell vállalnunk a csapatnak a frissítését, megnézni azt, hogy a két év befektetett munka milyen eredményt hozhat, figyelembe véve azt, hogy igazoltunk öt ütőképes fiatalt. Az idénynek idegenlégiósok nélkül vágunk neki, a rendelkezésünkre álló jégkorongozókat forgatva igyekszünk több játéklehetőséget adni és esélyt biztosítani a fejlődésre. Úgy hiszem, az egyensúly megvan, hiszen vannak tapasztalt székelyföldi játékosaink, akik jól kiegészítik a tehetséges fiatalokat.

– A tavasszal a szakmai stábban is történt változás, a svéd Pelle Torstensson két év után távozott, a helyére az addig másodedzőként tevékenykedő Kertész Zoltán, valamint Todor Krisztián és Bács Lóránt érkezett, így a 2023–2024. évi idényben edzői hármas irányítja együttesünket. Miért éreztétek fontosnak a váltást?

– Már tavalyelőtt és tavaly is Kertész Zoltán vezényelte az alapozást, neki megvan a játékosmúltja, ahonnan tapasztalatot hozhat, mellé pedig sikerült igazolnunk két fiatal, tehetséges székelyföldi trénert. Azt gondoljuk, hogy ötvözve hármuk tudását, kijöhet ebből egy csapatmunka, ami jó hatással lesz a fiatal játékosokra. A kommunikáció nagyon fontos, bárkinek bármilyen problémája van, az edzőkkel megbeszélhetik és kiemelezhetik. A folytatásban a játékosok esetében nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az egyéni beszélgetésekre és fejlesztésekre. Eddig nem volt lehetőségünk kapusedzőt foglalkoztatni, azonban májustól erre is energiát fordítunk. Szerintem kötelességünk a helyi edzőknek megadni a lehetőséget, mert bár jók a külföldi szakemberek, de felülnek a repülőre és elviszik a Székelyföldön szerzett tapasztalatot, mi pedig kezdhetjük elölről az egészet.

– A nyitómérkőzés a Gyergyói Hoki Klub ellen lesz, ráadásul szeptemberben még további három alkalommal találkozunk az Erste Liga-címvédővel.

– A sors úgy hozta, hogy szeptemberben négyszer játszunk a gyergyószentmiklósi csapattal. Az ellenfelünk a kereten sokat nem változtatott, talán még sikerült erősíteniük, a kontinuitásra adnak az edzők és a játékosok terén egyaránt. Lehetőségünk lesz a játékunkat csiszolni és a védekezésünket gyakorolni, viszont fontos, hogy minden adódó lehetőséget kihasználjunk a mérkőzés során. Ahhoz, hogy az Erste Ligában szereplő csapatokkal felvegyük a versenyt, nekünk hiba nélküli, szinte tökéletes játékra van szükségünk, míg nekik középszíntű formát kellene mutatni. Az erős együttesek elleni meccseken fejlődni szeretnénk, szeptemberben igyekszünk felkészíteni a következő találkozókat, amikor majd a Galaci CSM, a Sapientia U23 és Bukaresti Steaua lesz az ellenfelünk.

– Milyen célokkal vágunk neki az idénynek?

– Az új idényben megvan az a lehetőségünk, hogy beépítsük a fiatal játékosokat. Ha a következő években a gazdasági helyzet engedi és lehetőségünk lesz, akkor megerősítjük a csapatunkat idegenlégiósokkal. A romániai bajnokságban minden együttes erejét a hazai mag adja, hiszen a külföldi jégkorongozók száma korlátozott. Ha sikerül elérni azt, hogy a szezon végére legyen húsz székelyföldi játékosunk, akik bármikor bevethetőek, akkor a következő években képesek leszünk versenyképes alakulatot kiállítani a hazai pontvadászatban és az Erste Ligában egyaránt. Idén megújult a Román Kupa lebonyolítása, a Román Jégkorongszövetség az Erste Ligában nem szereplő együtteseknek több találkozót biztosít. Célunk, hogy bejussunk a négyes döntőbe, ezért pedig mindent megteszünk a csoportmeccsek során. A harmadik idényünkben is számítunk a szurkolók támogatására és biztatására. Hajrá, Ágyúsok!

Csapatunk szeptemberi programja:

* szeptember 11.: Gyergyói HK–Háromszéki Ágyúsok

* szeptember 19.: Háromszéki Ágyúsok–Gyergyói HK

* szeptember 22.: Gyergyói HK–Háromszéki Ágyúsok

* szeptember 26.: Háromszéki Ágyúsok–Gyergyói HK